Henkinen herääminen

Eckhart Tollen haastattelu 2

Katkelmia Paula Coppelin tekemästä haastattelusta

Paula Coppel: Kirjassasi 'Läsnäolon voima' kuvailet dramaattista henkilökohtaista heräämistä. Mitä sinulle oikein täsmälleen tapahtui?

Eckhart Tolle: Olin ollut monen vuoden ajan syvästi samaistunut ajatteluun ja tuskallisiin, raskaisiin tunteisiin, joita oli kerääntynyt sisälleni. Ajatustoimintani oli enimmäkseen negatiivista ja tunne itsestäni oli myös enimmäkseen negatiivinen, vaikka yritin kovasti todistaa itselleni ja maailmalle, että olen tarpeeksi hyvä tekemällä paljon älyä vaativaa työtä. Mutta senkin jälkeen kun olin saavuttanut akateemista menestystä, olin onnellinen kaksi tai kolme viikkoa ja sitten masennus ja levottomuus palasivat. Sinä iltana en enää samaistunut epämiellyttävään ajattelun uneen ja tuskallisiin tunteisiin. Painajaisesta tuli sietämätön ja se sai tietoisuuden päästämään irti samaistumisesta muodon kanssa. Heräsin ja yhtäkkiä oivalsin itseni ikään kuin 'Minä Olen' ja se oli syvää rauhaa.

Paula Coppel: Kirjoitit, että sitä edelsi kiteytynyt ajatus: ”En voi elää itseni kanssa enää.” Kerro siitä.

Eckhart Tolle: Kyllä. On mielenkiintoista, että astuminen ulos ajatuksesta tapahtui itse asiassa ajatuksen avulla. Sillä hetkellä tietoisuus katseli ajatusta ”En voi elää itseni kanssa” ja huomasi, että tässä on kaksi – 'minä' ja 'se jonka kanssa en voi elää'. Ja sitten oli toinen pieni ajatus: Kuka on tämä minä, jonka kanssa en voi elää? Mutta mitään vastausta ei ollut; se oli viimeinen kysymys. Ja sitten sillä ei ollut väliä. Tämä rauha oli muuttanut myös näkemykseni muodon maailmasta, ulkoisesta maailmasta. Kun heräsin seuraavana aamuna, kaikki oli kaunista ja voimakkaasti elävää ja rauhallista. Kun ei havaitse asioita ehdollistumien ja käsityksien vanhan suodattimen kautta, voi tuntea kuinka maailmankaikkeus on voimakkaasti elävä. Jopa niin sanotut elottomat esineet – poimin usein pieniä esineitä ja vain katselen niitä ja tunnen, että ne ovat eläviä. Fyysikot itse asiassa vahvistavat, että se minkä havaitsemme kuolleena aineena, ei ole lainkaan kuollutta. Kaikki on voimakkaasti elävää energiakenttää. Tämä elävyys on vain yksi elävyyden ja elämän aspekti joka minä olen.

Paula Coppel: Elätkö edelleen siinä autuuden ja rauhan tilassa, jonka koit tämän heräämisen jälkeen?

Eckhart Tolle: Kyllä, periaatteessa rauha on jatkuvasti läsnä. Se vaihtelee voimakkuudeltaan. Aluksi se oli voimakas kokemus pitkän ajanjakson ajan – viikkoja, kuukausia, vuosia. Se oli eräänlaista autuutta, mutta se oli sitä vain vastakohtana sille mitä oli ollut aikaisemmin. Nyt sellainen rauha on normaalia. Kun autuudesta tulee normaalia, se ei ole enää autuutta, se on vain rauhaa.

Paula Coppel: Heräämisesi oli dramaattinen ja pysyvä. Useimmat meistä yrittävät päästä siihen askel kerrallaan. Meidän täytyy vielä huomata, että tuomitsemme tai toimimme egosta käsin ja muistaa päästää siitä irti. Täytyykö sinun koskaan muistuttaa itseäsi tällaisista asioista, vai elätkö johdonmukaisesti korkeammassa tietoisuudessa ilman, että tarvitset 'kurssin korjausta'?

Eckhart Tolle: Se, että muutos integroitui täysin elämääni, vei useita vuosia. Ensin ulkoisella tasolla elämäni jatkui kuin mitään suurempaa ei olisi tapahtunut, mutta yksi muutos tapahtui. Asiat tulivat elämääni ilman mitään yritystä, joskus hyvin pienessä mittakaavassa tai isommassa mittakaavassa. Mutta jatkoin yhä vanhaa elämääni uskoen, että akateeminen maailma oli yhä minun polkuni. Lopputyöni hyväksyttiin Cambridgessä ja jälleen kerran se tapahtui yrittämättä ja jonkin aikaa nautin siitä. Sitten vähitellen huomasin raskautta, koska kaikki olivat mielessään ja egossaan. Joten meni muutama vuosi ennen kuin huomasin; 'Minun ei ole tarkoitus olla täällä.' Siinä vaiheessa olin taas todella lähellä onnettomana olemista. Minun piti tuoda itseni takaisin tähän hetkeen. Se oli kuin mieleni olisi kiskonut hihastani ja sanonut; 'Tule tätä tietä kohti epäonnea.' Ja minun oli sanottava; 'Ei, en ole menossa siihen suuntaan.'

Paula Coppel: Kuuluuko henkiseen harjoitukseesi rukousta ja meditaatiota vai onko se enemmän olemisen tila?

Eckhart Tolle: Se on enemmän olemisen tila. En rukoile mitään, mutta olen käyttänyt affirmaatioita menneisyydessä muutaman kerran. Ne ovat enemmänkin oivalluksia, sillä jollain tasolla ne ovat jo tapahtuneet.

Esimerkiksi, ennen kun kirjoitin 'Läsnäolon voiman', minulla oli näky, että olin jo kirjoittanut kirjan ja se vaikutti maailmaan. Minulla oli tunne, että kirja oli jo jollain lailla olemassa. Piirsin ympyrän paperin palaselle, ja se sanoi 'kirja'. Sitten kirjoitin jotain vaikutuksesta, joka kirjalla oli maailmaan, kuinka se vaikutti elämääni ja muiden ihmisten elämään ja kuinka sitä käännettäisiin monille kielille ja se vaikuttaisi satoihin tuhansiin ihmisiin. Mutta en piirtänyt sitä koska halusin sen tapahtuvan – se oli enemmänkin niin, että kirjoitin tälle paperin palaselle jotain, jonka tunsin jo olevan todellisuutta jollain tasolla. Tämä on sitä mitä ajattelen ihmisten kutsuvan todelliseksi manifestoinniksi ja visualisoinniksi. Se ei oikeastaan toimi voimallisesti jos ajattelet, että sinun täytyy tuottaa tai houkutella se jokin luoksesi. Se toimii kaikkein voimakkaimmin silloin, kun oivallat sen jo olevan todellisuutta näkymättömällä tasolla. Se on jo siellä. Ja kun täysin oivallat, että se on jo totta, tunnet sen voiman. Silloin tunne, joka sinulla on kun katsot aarrekarttaa on täysin sama kuin tunne joka sinulla on, kun asia todella manifestoituu.

Paula Coppel: Monet ihmiset etsivät sitä, mitä sanotaan 'ulkoiseksi tarkoitukseksi' – sitä mitä heidän on tarkoitus tehdä elämällään. Miten se on yhteydessä 'sisäiseen tarkoitukseen'?

Eckhart Tolle: Vaikka saavuttaisitkin ulkoisen tarkoituksesi, se ei ikinä tyydytä sinua, jollet ole löytänyt sisäistä tarkoitusta, joka on heräämistä, läsnäoloa, olemista samassa linjassa elämän kanssa. Todellinen voima tulee läsnäolosta; se on läsnäoloa. Joitakin ihmisiä kutsutaan tekemään tärkeitä asioita ulkoisesti tässä maailmassa, ja he tekevät sen luomalla uusia rakenteita, jotka heijastavat heidän heräävää tietoisuuttaan. Toisia ihmisiä, joita kutsun taajuuden haltijoiksi, ei kutsuta ulos maailmaan luomaan tärkeitä, isoja asioita ulkoisesti. Heidän tarkoituksensa on antaa tietoisuuden virrata kaikkeen mitä ikinä he tekevätkään – tekemällä kaiken pyhällä tavalla. Se että tekee kaikki asiat pyhällä tavalla tarkoittaa sitä, että tekee kaiken olemalla täysin läsnäolon tilassa. Mitä tahansa teetkin, minkä kanssa työskenteletkin, oli se sitten ruumiillista työtä tai ihmisten kanssa puhumista tai ostamista tai myymistä, jokainen pieni asia sulkee sisäänsä voiman ja läsnäolon yksinkertaisuuden. Myös näiden ihmisten tietoisuuden tila leviää, eikä pelkästään niiden kanssa, jotka ovat tekemisissä heidän kanssaan, vaan myös näkymättömällä tasolla muuttaen kollektiivista tietoisuutta. Lopulta jokainen suuri ponnistus koostuu monista pienistä askelista. Vastaat puhelimeen ja puhut jonkun kanssa. Kuulet äänen toisessa päässä ja sanot mitä sinun on sanottava. Näin minä havaitsen elämäni. En näe itseäni ikään kuin ”Voi, teen tämän hienon asian koska pidän tämän puheen, nyt kaikki tulevat muuttumaan.” Jos minulla olisi kaikki nämä ajatukset, eläisin stressissä, sillä välittömästi mieli sanoisi, ”Entä jollei se olekaan inspiroivaa, eivätkä he muutukaan?” Joten todellisuutta on, että on vain jokainen tämä hetki: Sinut pyydetään pitämään puhe. Menet ulos talosta ja astut autoon. Katselet ikkunasta ulos. Saavut kohtauspaikalle. Istut tuolille; odotat; astut lavalle. Jokainen liike on yksinkertainen. Se on kaikki mitä on.

Paula Coppel: Monet ihmiset sanovat olevansa onnettomia, silti he ovat vastahakoisia muutokselle. Miksi ihmiset pysyvät naimisissa kärsimyksensä kanssa?

Eckhart Tolle: Koska onnettomasta minästä, tai onnettomasta itsestä on tullut osa heidän minätunnostaan tai identiteetistään. Se kertoo heille jatkuvasti keitä he ovat tai kuinka onnettomia he ovat. He eivät halua päästää irti, sillä he pelkäävät menettävänsä tunteen itsestään. Heille täytyy näyttää, että heidän mielensä liikkeet eivät ole se, mitä he ovat. Joillekin ihmisille se on heräämisen alku, kun he kuulevat tai lukevat, ”Sinulla on ääni päässäsi, joka ei koskaan lakkaa puhumasta. Oletko huomannut sen?” Ja yhtäkkiä he huomaavat, että ajatukset kulkevat heidän päässään, kun aikaisemmin he olivat niin samaistuneita noihin ajatuksiin, että he olivat yhtä kuin nuo ajatukset.

Paula Coppel: Joten yksi tapa auttaa itseään ja toisia on huomata, että ne ovat vain ajatuksia ja harjoitella niiden tarkkailemista mieluummin kuin kiinnittyä niihin?

Eckhart Tolle: Kyllä, kuka tahansa joka lukee tämän ja kokee sen merkitykselliseksi, on jo herännyt. Kuka tahansa, joka lukee tämän haastattelun ja kokee sen merkityksettömäksi, ei ole vielä herännyt. Jotta voit tunnistaa näiden sanojen avulla ilmaistut perustotuudet, pienen avautumisen täytyy jo olla sisälläsi, sillä vain siellä voit tunnistaa sen. Ajatus yksin ei voi tunnistaa henkisiä totuuksia, vaikka se olisi erittäin kehittynyt ajatus. Se on mahdotonta. Tämän vuoksi näet usein tiedotusvälineissä koulutettuja ihmisiä, jotka katsovat henkisiä kirjoja, mutta he ovat niin samaistuneita omiin ajatus prosesseihinsa, etteivät he tajua niitä. He kirjoittavat arvosteluja tai artikkeleita ymmärtämättä koko asiaa. He eivät pysty näkemään asian sisintä olemusta. Se ei ole heidän vikansa; se ei johdu heistä henkilökohtaisesti. Se on ihmisen tila ja sen mieleen samaistumisen tila. Eikä älykkyys itsessään auta. Ihmisellä voi olla kaksi tai kolme tohtorin arvoa; se ei vie häntä yhtään lähemmäs henkistä oivallusta. Itse asiassa se voi viedä kauemmas siitä.

Yksi tapa päästä lähemmäs tätä oivallusta on, että silloin kun ajattelet että sinulla on isoja ongelmia, kysyt itseltäsi; 'Mikä ongelma minulla on tällä hetkellä?' Yleensä huomaat, ettei sinulla ole ongelmaa tällä hetkellä, sillä istut tässä ja hengität, katselet ulos ikkunasta ja kaikki on hyvin. On tarpeeksi ilmaa. Olet saanut tarpeeksi ruokaa tänään ja vaikket olisikaan saanut tarpeeksi ruokaa, sekään ei olisi ongelma vaan ehkä haaste. Haasteita on olemassa, mutta ongelmat ovat mielen tekemiä. Haasteet ovat jotain joihin voi käydä käsiksi ainoastaan tässä hetkessä ja ne vaativat toimintaa. Joten jos sinulla ei ole rahaa, voit käyttää mieltäsi ja sanoa; 'Mitä voin tehdä?' ja sitten olla hiljaa. Älä käytä mieltäsi ilman hiljaisuutta, sillä jos alat käyttää mieltä ilman hiljaisuutta, saatat hyvin pian kadottaa itsesi mieleen ja alat huolehtia. Huolehtiminen tarkoittaa, että mieli hallitsee sinua. Huolehtiminen on aina turhaa. Ratkaisu ei tule koskaan huolehtimalla.

Paula Coppel: Vaikka sanomme itsellemme, että löydämme ratkaisun huolehtimalla.

Eckhart Tolle: Kyllä, mieli kertoo että näin kannattaa ajatella, sillä muuten se luhistuu. Mutta hallitsematon mielen toiminta on itse asiassa se, mikä estää löytämästä ratkaisua. Vain astumalla ulos siitä ja olemalla hiljaa ja oivaltamalla, että itse asiassa tällä hetkellä ei ole ongelmaa, löydät ratkaisun. Voi olla, että koska kävit hiljaisuuden maailmassa, yhtäkkiä se että oivalsit mitä voit tehdä tai mitä täytyy tehdä, tulee mieleesi silloin kun et etsi sitä.

Paula Coppel: Onko tämä sama asia kuin se kun ihmiset sanovat; ’Saan parhaat ideani suihkussa.’

Eckhart Tolle: Tietysti monet ihmiset ovat ajattelevassa mielessään jopa suihkussa, mutta jotkut pystyvät nauttimaan suihkusta ja heillä on hetken tila ja hiljaisuus, joten he saavat idean siellä, alkuperäisen ajatuksen. Joten sinun on kyettävä astumaan ajatuksettomaan ulottuvuuteen, jotta ajatus vahvistuu ja se tarkoittaa täydellistä läsnäoloa.

Kun olet kosketuksessa Läsnäoloon, tunnet olosi kotoisaksi missä tahansa oletkin. Jos et ole kosketuksessa siihen, mihin tahansa menetkin, tunnet että kaikki ei ole ihan hyvin. Jopa ihanteellisilla tilanteilla on rajoituksensa. Voit sanoa, ’Haluan olla samanlainen kuin Oprah.’ Sitten kun olet kuin Oprah huomaat, ettet voi enää mennä yksin ulos tai ostoksille tai kadulle kävelemään, koska sinua ahdisteltaisiin. Joten elämässä on yhtäkkiä rajoituksia ja mieli sanoo, ’Voi kunpa tätä ei olisi tapahtunut.’

Paula Coppel: Miltä kahden heränneen välinen ihmissuhde näyttää?

Eckhart Tolle: Siitä puuttuu odotus, että toisen henkilön pitäisi antaa sinulle täyttymyksen tunne tai tehdä sinut onnelliseksi. Ilman tätä vaatimusta vallitsee avoimuus, jossa voit yksinkertaisesti nauttia toisesta ja hyväksyä rajoitukset. Kaikilla ihmisillä, jotka ovat ihmisen muodossa, on rajoituksia. Voit naida Buddhan ja muutaman kuukauden kuluttua huomaat, että myös Buddhan ihmishahmolla on rajoituksensa. Voi olla asioita joihin mieli reagoi ja jotka ärsyttävät sinua Buddhassa. ’Miksi hän istuu tuolla meditoimassa?’

Kun hyväksyt toisen rajoitukset, se on kuin tanssia kahden muodon välillä ja oivallus että suhteen sisin olemus on tila, joka on suhteessa. Joten kysymys, joka täytyy aina esittää on; ’Onko tässä suhteessa tilaa?’ Tila tarkoittaa oikeastaan tietoisuuden tasoa tai läsnäoloa, ei ajattelua. Joten voitko katsoa kumppaniasi ja olla ajattelematta? Kaksi tietoista olentoa oivaltaa, että ihmissuhteen sisin olemus on siinä oleva tila. Silloinkin, kun ego on ’päällä’, se ei ole niin tiivis tai raskas ettetkö pystyisi tuntemaan sisintä olemusta sen alla. Sinun ei tarvitse reagoida egon esille tuloon. Kun et reagoi siihen, et voimista sitä.

Paula Coppel: Puhut usein eläimien tietoisuudesta kirjoituksissasi. Katsotko, että eläimillä on korkeampi tietoisuuden taso kuin ihmisillä?

Eckhart Tolle: Ei korkeampi, mutta jotkut eläimet ovat lähempänä Jumalaa kuin ihmiset. Ne ovat lähempänä lähdettä. Ihmiset ovat eksyneet enemmän mielen muotoihin. Oleminen on ihmiselle hämärämpää egon ja mentaalisten muodostelmien vaikutuksesta. Kutsun eläimiä ”olentojen suojelijoiksi”, erityisesti eläimiä, jotka elävät ihmisten kanssa. Sillä useat ihmiset pääsevät kosketukseen tämän olemisen tason kanssa ollessaan kosketuksessa eläinten kanssa.

Meitä ei ole määrätty menemään takaisin eläinten tasolle, josta olemme tulleet, vaan palaamaan olemiseen menemällä ajattelun tuolle puolen. Eläimet ovat ajattelua edeltävällä tasolla. Ne eivät ole hukanneet itseään ajatteluun. Me nousemme ajattelun yläpuolelle ja sitten tapaamme ne uudestaan, siellä missä molemmat ovat ajatuksettomassa tilassa. Siellä on syvä yhteys.

Eläimen tietoisuus alkaa myös muuttua, kun se on tekemisissä ihmisen kanssa, joka on ylittänyt ajattelun. Eläimet eivät auta vain meitä; me autamme myös niitä. Eläimet todellakin haluavat olla lähellä ihmisiä varsinkin silloin, kun ihmiset käyvät läpi tietoisuuden muutosta.

Paula Coppel: Kuinka se, että olemme tietoisempia, auttaa meitä käsittelemään traagisia tapahtumia ihmisten elämässä ja maailmassa? Onko siinä uskon hitunen, että jopa henkilökohtaisesta tragediasta seuraa jotain hyvää?

Eckhart Tolle: Kyllä, kun muodot alkavat murentua – joko fyysinen muoto, jokin ulkoinen muoto, elämän tilanne, ihmissuhteet, mikä tahansa – silloin on aina tilaisuus mennä syvemmälle. Syvemmälle menemisellä tarkoitan itsesi nousemista muodon tuolle puolelle. Joskus ihmisten täytyy kokea suuria menetyksiä päästäkseen todella syvälle.

Kun koemme suuren menetyksen – kuoleman lähelläsi tai oman lähestyvän kuoleman – se on mahdollisuus astua kokonaan ulos samaistumisesta muotoon ja oivaltaa oman olemuksesi ydin tai että kenen tahansa, joka kärsii tai on kuolemassa, sisin olemus on kuoleman tuolla puolen.

Se ei tarkoita sitä, ettet olisi myötätuntoinen. Myötätunnossa on kaksi aspektia. Kun näet ympärilläsi ihmisen muodon kärsivän tai hajoavan, tunnet myötätuntoa inhimillisellä tasolla. Jaat kärsimyksen, koska se liittyy muotojen katoavaisuuteen. Mutta jos se on ainoa taso, joka toimii, et ole mennyt kärsimyksen tuolle puolen.

Mutta olemisen tasolla oivallat, että se kuka olet sisimmältä olemukseltasi, on muodon tuolla puolen ja kuka tämä toinen henkilö on sisimmältä olemukseltaan, on muodon tuolla puolen. Oivallus ei ole älyllinen; se on tunne tai tuntemus. Sitten katsot toista ihmistä ja kärsimystä ja saatat itkeä, mutta sen alla on rauha ja voima.

Tämä rauha ja voima on se seikka, joka joskus tuo mukanaan parantumisen. Se voi parantaa muodon tai se voi parantaa toisen henkilön siinä mielessä, että henkilö pääsee kosketukseen syvemmän tasonsa kanssa. Tämä on tärkein parantuminen – oivaltaa kuka sinä olet. Paraneminen ulkoisella tasolla on hyvä asia, mutta se ei ole parantumisen ydin.

Paula Coppel: Se mitä sanot, on samaa kuin se, mitä me rukoilemme ’Silent Unity prayer ministry’- tapaamisissa. Kun ihmiset soittavat, muistutamme heitä siitä totuudesta, keitä he todella ovat. Osoitamme heille uudestaan sen koskemattoman Jumala tietoisuuden ytimen, joka on heidän sisällään. Sanoit Oprahin haastattelussa: ”Maailma ei ole tässä tehdäkseen sinut onnelliseksi. Se on tässä tehdäkseen sinut tietoiseksi.” Onko tämä väärinkäsitys ihmisen kärsimyksen juuri?

Eckhart Tolle: Jos ihmiset uskovat maailman olevan tässä tyydyttämässä heitä, aina kun he alkavat kohdata rajoituksiaan, he tulevat taas onnettomiksi. He eivät ymmärrä että maailma – ja tällä tarkoitan mitä tahansa muodon maailmassa, fyysistä muotoa, jotain mentaalisia muotoja tai tunteen muotoja – ei voi antaa heille pysyvää täyttymystä tai tyydytystä tai kertoa sinulle kuka olet. He eivät oivalla, että se mitä he etsivät on muodottomalla tasolla ja he etsivät sitä muodon tasolta ja se johtaa ihmisen olemassaolon turhautuneisuuteen.

Joten tärkeä asia oivaltaa on se, ettei maailma ole tässä tekemässä minua onnelliseksi. Kun et vaadi, että tilanteen tai paikan tai henkilön tulisi tehdä sinut onnelliseksi, niin silloin tilanne, paikka tai henkilö on itse asiassa aika tyydyttävä.

Paula Coppel: Opetuksesi edistävät maailmanlaajuista tietoisuuden muutosta. Miten havaitset sen?

Eckhart Tolle: Monet ihmiset käyvät läpi heräämisen prosessia, jotkut ovat alkuvaiheessa, jotkut myöhemmässä vaiheessa ja on ihanaa nähdä tämä. Menee vähän aikaa ennen kuin se suodattuu taloudellisen, poliittisen ja sosiaalisen rakenteen läpi. Ihmisillä, jotka johtavat näitä rakenteita, on taipumus olla yhä täysin samaistuneita egoon. Joten ehkä siihen menee vielä hetki ennen kuin se saavuttaa poliitikot, vaikka kuka tietää? Silloin tällöin suhteellisen tietoisia poliitikkoja jo ilmaantuu ja on jopa tervejärkisiä, normaaleja ihmisiä verrattuna tietämättömiin poliitikkoihin, joita on ollut aikaisemmin.

Paula Coppel: Tuoko tämä tosiasia, että heräämistä tapahtuu, toivon maailmalle?

Eckhart Tolle: Kyllä. Kysymys kuuluu pitääkö vanhan tietoisuuden jatkaa kunnes se itse asiassa aiheuttaa oman romahduksensa kaaoksen ja luhistumisen kautta? Vai voiko uusi nouseva tietoisuus vähitellen korvata vanhan tietoisuuden ilman ylenmääräistä tuhoa?

En tiedä vastausta tähän. Meidän täytyy odottaa ja katsoa. Kaikki mitä voimme tehdä, on ottaa vastuu omasta elämästämme.

Echart Tolle: eckharttolle.com