Joogapäivän ilon kyyneleet

Meillä taitaa olla kansainväliseen joogapäivään osallistuvista maista aikaisin herätys sillä kello on vasta 03.45. Ja täällä sitä jo ollaan, joogamatolla, Kaivopuistossa, Ursan tähtitornilla. Ensimmäinen kansainvälinen joogapäivä toivotetaan tervetulleeksi aurinkotervehdyksillä. Mereltä noussut sumu verhoaa meidät kaikki sankkaan syleilyynsä. Vaikka aurinkoa ei voi nähdä, sen voi kokea. Auringonnousun hetki tuo mukanaan mystisen tuulenvireen ja linnut aloittavat viserryksensä samalla hetkellä. Hiljaisuudessa, kukin tehden aurinkotervehdyksen liikkeitä omaan tahtiin, silmät suljettuna, tuntuu jotenkin ikiaikaiselta.

YK julisti kesäkuun 21. päivän kansainväliseksi joogapäiväksi Intian pääministerin Narenda Modin aloitteesta: ”Jooga onIntialaisen perinteen korvaamaton lahja. Perinteen, joka on 5 000 vuotta vanha. Jooga yhdistää harjoittajan kehon ja mielen, ajatuksen ja teon, pidättäytymisen ja täyttymyksen, luo harmonian luonnon kanssa ja on kokonaisvaltainen lähestymistapa terveyteen ja hyvinvointiin. Se ei ole vain fyysistä harjoittelua vaan sen tarkoitus on löytää yhteys itseemme, maailmaan ja luontoon”. Näillä samoilla sanoilla joogapäivän avaa Intian suurlähettiläs Shri. Ashok Kumar Sharma. Liikutun kun hän kuvaa kuinka miljoonat joogan harjoittajat ympäri maapalloa ovat juuri nyt kokoontuneet yhteen, kuten me täällä Merisataman puistossa.

Jotenkin niin tervehdyttävää, että pääministeri ja suurlähettiläs voivat sanoa jotakin tällaista. Ettei aina vaan sitä talouskriisiä ja niitä verovähennyksiä.

Tuntuu, että olemme oikeasti tärkeiden asioiden äärellä. Ihmisiä yhdistävien asioiden äärellä. Asetelmassa jossa eri yhdistykset, joogakoulut ja viralliset edustukset vuorottelevat, kukin tuoden oman osuutensa – voittoa tavoittelematta.

Kuulemme alustuksen ikiaikaisesta yrttilääkintään, ruokavalioon, joogaan ja kehotyyppin pohjautuvasta intialaisesta lääketieteestä ayurvedasta. Opettelemme hengittämään oikein ja kuulemme tutkimuksista jotka ovat osoittaneet hengitysharjoitusten hyödylliset vaikutukset mm. migreeniin, korkeaan verenpaineeseen, allergian ja astman hoitoon sekä stressiin. ”Hengitämme läpi koko elämämme mutta harvoin olemme siitä tietoisia” sanoo vetäjän ääni. Hätkähdän ja alan kiinnittämään huomiota hengitykseeni. Hetkellisesti olo on kuin mittarimadolla jolta on juuri kysytty miten hän oikein koordinoi kaikkien jalkojensa rytmiä? Juuri nyt olen se hämmentynyt mittarimato joka ei enää osaa olla kiinnittämättä huomioita jalkoihinsa eikä enää osaa liikkua. Olen hämmentyneen tietoinen hengityksestäni ennen kuin jossakin vaiheessa olen 

taas palannut sen tuttuun automatiikkaan. Ohjattujen hengitysharjoitusten, jooga-asanoiden ja meditaatioharjoitusten jälkeen ääni lavalta kysyy ”kuulostele itseksesi, miltä nyt tuntuu”. Keho on lämmin, aktivoitunut ja rento samaan aikaan. Mieli on tyyni mutta valpas ja hereillä. Ei ole kiire minnekään. Ei tee mieli päivittää Faceen yhtään mitään.

Katselen ympärilleni ja huomaan, että kovin erilaiset ihmiset jäävät ainakin hetkeksi seuraamaan tapahtumaa. Niin Eiran mummot villakoirineen kuin lapsiperheetkin. Espoolaiset pukumiehetkin nousevat autoistaan kamerakännyköiden kera kun naisten viehkeä Bollywood ryhmä ottaa tilansa lavalla. ”Kehosi on lahja luonnolta, arvosta sitä ja kohtele sitä sen arvon mukaisesti”. Sanoi ääni kaiuttimista aikaisemmin. Nautin olostani, katselen, kuuntelen, hymyilen.

Joogapäivän päätteeksi osallistun meditaatioon jossa meditoijat on järjestetty seisomaan spiraalin muotoon. Aluksi keskitytään sydämeen ja siihen, että rauha, onnellisuus ja rakkaus valtaa ensin sydämemme, sitten kaikkien meidän meditoivien ihmisten sydämet, koko kaupungin, koko maan ja maanosan ja koko maapallon. Visualisoimme kirkkaita vesiä, vehreitä niittyjä ja hyvinvointia. Kaunis musiikki puhuttelee, syvältä sisimmästä. Meditaation jatkuessa annamme energian virrata toistemme välillä, kädestä käteen, sydämestä sydämeen. Meditaation päätyttyä olen niin liikuttunut että kyyneleet valuvat pitkin poskiani, en voi sille mitään. Halaamme vieressä olevan tuntemattoman naisen kanssa. Hänen aurinkolasien alta valuvat kyyneleet. Ei meidän tarvitse sanoa mitään, katsomme toisiamme ja halaamme vielä uudelleen.