Jooga nidra

Jooga nidra tarkoittaa suomeksi joogista unennäköä eli täyttä tietoisuutta kaikkien unen vaiheiden läpi.

Jooga nidra on perinpohjainen tapa hallita huomion avulla tietoisuuden laajentumista ja syventymistä. Kun vaivumme uneen, käymme läpi monia vaiheita, joissa tietoisuutemme sukeltaa yhä syvemmälle unen tilaan. Käymme läpi tiloja, joista hyvin harva on tietoinen nukkumisen aikana. Jooga nidra avaa oven tähän maailmaan, missä voimme kohdata tietoisesti eri vaiheet, joita kohtaamme nukkumisen aikana. Astumme vähitellen tietoisesti yhä syvemmälle ilman, että unohdumme syvään tiedostomattomaan uneen. Kun pysymme tietoisena, meillä on pääsy ja sen takia myös vapaus ohjata huomiotamme haluamaamme suuntaan, ilman että alitajuntamme voimakkaat virtaukset pyyhkisivät meidät mukanaan. Asteittain, käyttämällä tuhansia vuosia vanhan jooga nidra -järjestelmän tekniikoita, voimme oppia pysymään tietoisena uneen vaipumisen eri vaiheissa.

Aluksi on hyvin tärkeä oppia tunnistamaan kehon rentous, päästää irti siinä olevista jännityksistä ja antautua täysin painovoimalle. Kun olemme saavuttaneet riittävän irti päästämisen fyysisestä kehosta, voimme sukeltaa syvemmälle tajuntamme virtaan käyttämällä valonaistimusta, ääntä tai muita tuntemuksia, joiden avulla tietoisuus pidetään valppaana koko tämän jooga nidra -prosessin aikana. Näin huomaamme, miten asteittain mielemme hiljenee ja tietoisuutemme laajenee kohti alueita, jotka aikaisemmin olivat usvaisen alitajuisen hunnun peitossa. Löydämme itsessämme jotain, minkä olimme unohtaneet, jotain sanoinkuvaamatonta, mikä on jatkuvasti läsnä olemuksemme ytimessä. Opimme tunnistamaan tämän lähteen alkuperän itsessämme. Havaitsemme vähitellen, että olemuksemme on paljon laajempi, kuin mitä olemme pystyneet edes kuvittelemaan. Tällä tavoin opimme tietoisesti syleilemään tilaa, joka ei sisällä mielen liikkeitä, kuvia eikä ajatuksia. Kurkotamme kohti tasoa, joka on mielen tuolla puolen, joka ylittää kaiken käsityksessä olevan ja joka pysyy ikuisesti HEREILLÄ. Tämä absoluuttinen tila kattaa itsessään kaiken, mutta se itse ei ilmennä mitään! Tämän tilan alkuvaihetta kuvaillaan unen psykologiassa ”syvän unen tilaksi”. Lopulta sen takaa paljastuu tahraton, rajaton todellisuus: ikuinen, ajaton henki.

Kun opimme hallitsemaan rentoutumisen kautta tätä tietoisuuden laajentumisen prosessia, voimme asteittain tunnistaa jooga nidran monia hyviä vaikutuksia: syvä rauha ja onnellisuus, spontaani itseilmaisu, pinnallisten rajoitusten katoaminen, syventynyt läsnäolo ja rakkaus, antaumuksellisen tyytyväisyys, jatkuva yhteys autuaalliseen tyhjyyden tilaan, pelkojen ja fobioiden häviäminen ja myötätunto kaikkia eläviä olentoja kohtaan. Nämä ovat vain muutamia esimerkkejä jooga nidra -harjoituksen vaikutuksista, kun sitä tehdään säännöllisesti ja päättäväisesti. Jooga nidra on tehokas ja nopea tie tietoisuuden laajentumiseen ja syvän sisäisen autuaallisen onnellisuuden toteuttamiseen tässä ja nyt.

Jooga nidraa opiskellaan esoteerisen joogakurssin ensimmäisen vuosikurssin loppupuolella sekä Unennäön Taito -kurssilla.