Mahashivaratri - Shivan yö

Kirjoittanut Gregorian Bivolaru

Intiassa Mahashivaratri, Shivan hengellinen yö, on perinteisesti pyhitetty Paramashivalle (Korkeimmalle Shivalle). Shivan palvojat pitävät sitä yksimielisesti vuoden pyhimpänä yönä.

Mahashivaratrin yö on uutta kuuta edeltävänä yönä helmi-maaliskuussa (intialaisen astrologian mukaisesti PHALGUNAN luunaarisena kuukautena).
Joogit toivottavat tämän suuren juhlan tervetulleeksi poikkeuksellisena hengellisenä mahdollisuutena.

Sen takia he paastoavat koko päivän ja valvovat koko yön meditoiden voimakkaasti käyttäen SHIVAN MANTRAA (LAYA YOGA). Ne, joilla ei ole initiaatiota, meditoivat yksinkertaisesti toistaen Shivan nimeä jatkuvasti ja transfiguroiden tai laulaen hurskaasti Shivaa palvovia lauluja tai palvoen fallossymbolia, Shiva Lingamia pyrkien koko sydämestään kohti PARAMASHIVAA, PYHÄÄ ISÄÄ.

Veda-kirjoituksissa tästä aiheesta sanotaan seuraavasti: "Kaikkivoipa ja Kaikkialla Läsnä Oleva Herramme on jatkuvasti läsnä, kätkettynä syvälle kaikkien ihmisten sydämeen. Armonsa, suopeutensa ja rakkautensa takia Hän tarjoaa hengellistä vapautumista kaikille tietoisille olennoille jotka – täynnä rakkautta – kääntävät kasvonsa Hänen puoleensa".

Hindujen uskomusten mukaan on erittäin tärkeää asua lähellä temppeliä; sen takia he ovat rakentaneet niin monia pyhiä paikkoja. He katsovat, että temppelin rakentaminen on ansiokas teko JUMALAN edessä, ja se suo siunauksia ihmiselle tässä elämässä ja myös seuraavissa elämissä. Hindujen uskonnollisessa elämässä temppeli on fyysisen tason tärkein keskus. Siellä, “JUMALAN huoneessa” voimme helposti huolehtia suhteestamme Pyhään Isään, Jumalaan.

Koska hindut ovat hyvin uskovaisia, he eivät halua olla kaukana JUMALASTA liian pitkään. He käyvät temppelissä vähintään kerran viikossa. He tekevät parhaansa osallistuakseen kaikkiin tärkeisiin hengellisiin juhliin niinä vuoden erityisinä ajanjaksoina, joina eri Shaktit (MANIFESTAATION FEMINIINISET VOIMAT) manifestoituvat runsaudessaan ja kaikessa voimassaan. Shivan palvojat suorittavat joka päivä PUJAN (Shivan intohimoisen palvontarituaalin) temppelissä. Tämän takia melkein kaikki Shivan palvojat menevät Hänen temppeliinsä vuoden pyhimpänä päivänä – Mahashivaratrina, juhlapäivänä, joka on omistettu kokonaan Shivalle. Vuoden tähän aikaan ne menevät temppeliin täynnä palvontaa ja nöyryyttä, sillä heistä jokaiselle temppeli edustaa Jumalan Huonetta.

Veda-kirjoituksissa sanotaan: "Olkoon Pyhä Isämme mieltynyt lauluihimme ja palvontaamme.
Tuokoon kilvoittelija, kuten viisas tavallisten ihmisten joukossa, täynnä suurta intoa hyvin ansaitut uhrit jumalallisille olennoille! Oi Herra, Sinun nimesi on suuri, suunnaton ja täynnä salaisuutta." AUM NAMAH SHIVAYA

Tämä syvästi salaperäinen ja pyhä Mahashivaratrin yö tulee pian. Tehkäämme parhaamme, jotta tämä poikkeuksellinen yö olisi yksi elämämme kaikkein tärkeimmistä hengellisistä tapahtumista. Muistakaamme ainakin jokaisena tämän yön hetkenä, että elintärkeä päämäärämme tässä elämässä on paljastaa TÄSSÄ ja NYT ISÄ JUMALA, ja lähestykäämme Shivaa sydän rakkaudesta palaen. Nouskaamme täynnä valtavaa aspiraatiota Kailasa-vuoren huipulle, joka on jatkuvasti läsnä sisällämme kruunukeskuksessa (SAHASRARA).

Kokekaamme Shivan salaperäinen läsnäolo sisällämme niin syvästi ja täydellisesti kuin mahdollista Kuolemattomana Itsenämme, ATMANINA, jatkuvasti läsnä olevana koko MAKROKOSMOKSESSA.

Valmistautukaamme tämän suuren hengellisen juhlan tuloon tekemällä SADHANAMME (joogaharjoituksemme) täydellisesti. Tämän päivän aikana pitäkäämme jatkuvasti mielessämme, että elämällä, joka eletään täydellisen ja ekstaattisen Jumalallisen Totuuden hengessä, on valtava voima. Jokainen ihminen on mikrokosmos, joka jäljittelee MAKROKOSMOSTA. Puhdistakaamme koko olemuksemme mahdollisimman syvällisesti ja tänä yöntä tehkäämme sydämistämme jumalallisen rakkauden puhdas virta ja pyrkikäämme samalla koko sydämestämme elämään täydellisessä sopusoinnussa tämän joogakoulun, johon kuulumme, suuren hengellisen perheen kanssa Tästä lähtien ajatelkaamme Shivaa mahdollisimman usein ja puhdistakaamme siten mielemme ja sydämemme JUMALAN avulla, jotta voimme nousta huipulle, jossa paljastamme Jumalan olemuksessamme (SAHASRARA) mahdollisimman pian.

Yksi tämän vuoden kaikkein pyhimmistä öistä on pian tulossa, ja jos olemme valmistautuneet sopivalla tavalla, se voi muuttaa meidät syvästi ja ikuisiksi ajoiksi Shivan salaperäisen armon avulla. Jos olemme valmiita, siinä tapauksessa saamme monia hengellisiä lahjoja vuoden kohottavimman hengellisen juhlan aikana. Meillä kaikilla on ihastuttava tilaisuus, joka vain odottaa ilmetäkseen meissä koko loistossaan. Siispä on omassa vallassamme valita tämä IHMEELLINEN tilaisuus, TÄSSÄ ja NYT. Siispä pyrkikäämme voimakkaasti siihen, että tämä yö vie meidät mahdollisimman lähelle Shivaa, Suurta Jumalallista Pelastajaa. Emmekö itse asiassa tulleet tälle planeetalle paljastaaksemme Jumalan kokonaan? Tänä pyhänä yönä voimme muuttaa mielemme Jumalalle pyhitetyksi alttariksi. Tällä tavoin tulemme näkemään, miten kaikista muista ajatuksista tulee luonnostaan merkityksettömiä.

Pitäkäämme mielemme hiljaisena Shivaratin pyhän yön aikana. Tämä auttaa meitä tekemään Laya Yogaa SHIVAN MANTRALLA, joka asettaa meidät syvään resonanssiin hänen kanssaan. Muistakaamme, että Shivaratrin yö merkitsee ennen kaikkea Surenmoista ja Jumalallista Iloa. Aito hengellinen elämä on ennen kaikkea elämä, joka on täynnä iloa. Mitä enemmän iloa ja onnellisuutta säteilemme ihmisille, jotka ovat ympärillämme, sitä enemmän todistamme olevamme lähempänä Autuuden Korkeinta ja Ääretöntä Lähdettä.

Esimerkiksi SWAMI SHIVANANDAN ashramissa Rishikeshissä (Intiassa) MAHASHIVARATRIN yötä juhlitaan seuraavalla tavalla:
1. Kaikki palvojat paastoavat koko päivän.
2. Kaikki ashramin joogit osallistavat suureen yhteiseen hengelliseen seremoniaan tavoitteena saada aikaan rauhaa ja hyvinvointia.
3. Koko päivän ajan palvojan tekevät Japa Yogaa jatkuvasti mantralla AUM NAMAH SHIVAYA ja ajoittain he meditoivat Shivaa.
4. Illalla he kerääntyvät temppeliin ja toistavat mantra AUM NAMAH SHIVAYA aamuun asti.
5. Kaikki kunnioittavat Shiva Lingamia, Shivan symbolia, suuresti palvoen yhdessä koko yön, 45 minuuttia joka kolmas tunti.
6. Palvojat, jotka ovat valmiita, saavat inititaation nimeltään Sannyas Diksha hengelliseltä Mestariltaan (heille tarjotaan Sannyasin arvonimi).

Esitämme tässä kaksi esimerkkiä päivittäisestä sisäisestä meditaatiosta, jotka perinteisesti tehdään Shivan palvomiseksi:
1) "Palvon kaikella rakkaudellani Jumalallisen Ikuisen Itseni ylevää helmeä, ATMANIA. Palvon palavasti Shivaa, joka on pysyvästi läsnä Sydämeni Lootuksessa. Kylvetän Häntä puhdistetun mieleni puhtaimmassa vedessä, puhtaassa vedessä, joka on otettu uskon ja antaumuksen ehtymättömästä joesta. Palvon SHIVAA NYT Samadhi-tilan (JUMALALLISEN EKSTAASIN) tuoksuvilla kukilla. Teen tämän täynnä aspiraatiota vapauttaakseni itseni ikuisiksi ajoiksi itsekkyydestä, tietämättömyydestä ja kärsimyksestä."
2) "Oi Shiva, todellisuudessa Sinä olet aina läsnä minussa Kuolemattomassa Itsessäni (ATMANISSA). Minun mieleni, joka on tulvillaan rakkauttani sinua kohtaan, on Parvati, Sinun rakastettu SHAKTISI (MANIFESTAATION FEMINIININEN ENERGIA). PRANA-energiani ovat Sinun palvelijoitasi. Kehoni on Sinun Talosi. Teot tässä maailmassa, hedelmät, jotka tarjoan sinulle ilman ehtoja, ovat tekoja Sinun palvomiseksesi. Minun uneni on Samadhi (JUMALALLINEN EKSTAASI). Kuljen vain lähellä sinua. Kaikki, mitä sanon, on Sinun innoittamaasi rukouksena Sinulle. Tässä ja nyt tarjoan sinulle täynnä rakkautta ja nöyryyttä kaiken, mitä olen ollut, ja kaiken, mitä olen."

Kun tiedämme tämän kaiken, kannattaa olla mahdollisimman onnellinen Mahashivaratrin yönä. Varsinkin silloin meidän tulisi pyrkiä innokkaasti kokemaan jumalallinen autuus palavissa sydämissämme, tuntemaan ja näkemään Jumala kaikessa ja kaikkialla.
Niinpä unohtakaamme tänä yönä kaikki maalliset huolet ja kaikki menneet tai tämänhetkiset kärsimyksemme. Jos paastoamme, kykenemme tuntemaan ekstaattisen salaperäisen yhteyden Kaikkialla läsnä olevaan Shivaan. Tämän yön aikana ajatelkaamme jatkuvasti salaperäistä Shivaa emmekä mitään muuta kuin Häntä.

Tänä yönä kaikille niille, jotka rukoilevat Shivaa, annetaan. Suotakoon Shivan korkein armo meille tänä yönä ja täyttäköön se olemuksemme ikuisiksi ajoiksi.

Artikkeli englanniksi