Honorat

Aloitin joogatunnilla vuonna 2006 saatuani ystävältäni vahvan impulssin kokeilla sitä. En ollut tunnilla ihan nuorimmasta enkä vetreimmästä päästä, olinhan 27-vuotiaana istunut jo lähes 10 vuotta tietokoneella työkseni. Tunsin silti oloni tervetulleeksi ja ilmapiirin avoimeksi ja iloiseksi. Alkeisryhmään osallistui ihan kaikenlaisia ihmisiä, joita yhdisti lähes ainoastaan tietämättömyys joogasta ja kiinnostus sitä kohtaan.

Joogatunnit olivat alussa sekä haastavia että palkitsevia. Haastavaa oli venyä helppoihinkin asanoihin, tosin yleensä juuri kun alkoi tuntua kipua, pääsi taas normaaliasentoon keskittymään. Myös tunnilla esitetyt ajatukset toisinaan haastoivat omaa ajattelutapaa maailmasta. Palkinto tuli poikkeuksetta tunnin jälkeen, kun kotiin kävellessä olo oli hyvä, jopa euforinen. Haasteista huolimatta tunnin jälkeinen vaikutus oli se, mikä ensisijaisesti pisti jatkamaan. Jotain perää näissä opetuksissa täytyi olla, kun fiilis viikosta toiseen on upea ja erilainen kuin mistään muusta voi saada.

Iloitsin joogatunnin elämänohjeista ja opetuksista. Sisäisesti tuntui siltä, että olin tullut kotiin. Optimismi, positiivisuus ja iloisuus oli täysin sallittua ja sen sanottiin jopa tekevän hyvää. Pienet ja yksinkertaiset asiat kuten toisten epäitsekäs auttaminen tai negatiivisen ajattelun haitta itseä kohtaan olivat osa opetusta. Eivätkä ainoastaan ohjeena vaan teoriaopetuksena: miksi näin on ja millä tavalla se tarkalleen vaikuttaa meihin. Olin tiennyt nämä asiat todeksi sisimmässäni jo aiemmin, mutta yhteiskunnan itsekeskeisten normien keskellä en osannut hyväksyä tai ilmaista niitä. Elämänkatsomuksen suhteen olin Nathalla kuin kotonani, enemmän kuin missään sosiaalisessa piirissä aiemmin. Se tuntui rentouttavalta ja vapauttavalta. Saan sittenkin toivoa kaikille vain hyvää eikä kaikessa tarvitse kilpailla. Mikä helpotus.

Hathajoogan parissa jäykkyys vaivasi vielä jonkin aikaa kunnes se alkoi helpottamaan säännöllisen harjoituksen myötä. Alusta lähtien tunsin hienovaraisia energioita vain vähän, joten niistä asanoista mistä sain energeettisiä tuntemuksia, tuli lempiasanoitani. Muistan tunteneeni vishuddha ja anahata chakrojen tasolla energiaa ja laajentumista ennen muita keskuksia. Jotkut asanat, kuten garudasana ja halasana, tuntuivat voimakkaasti koko kehossa. Harjoituksista myös musiikkimeditaatiot olivat usein voimakkaita ja tunteikkaita kokemuksia. Niissäkin tunsin olevani kuin kotona – sisäisen maailman ohjaaminen musiikin kautta tuntuu minulle luontaiselta.

Kävin ensimmäisen vuoden aikana myös eroottisen tantran kurssilla, jossa kerrottiin seksuaalisesta kontinenssista sekä polariteetista ja parisuhteesta. Monet asiat omasta parisuhteestani kirkastuivat ja kiinnostus kontinenssin mahdollisuuksiin heräsi. Tantra- ja muilla kursseilla sain myös ensimmäiset kokemukset yhteydestä omaan sydämeen ja sydämen yhteydestä toiseen ihmiseen. Se tuntui samaan aikaan ihmeelliseltä ja täysin luontaiselta. Sisäisen tyytyväisyyden ja onnellisuuden lisääminen sekä onnellisuus parisuhteessa olivat asioita mitä todella halusin saavuttaa.

Monet yksittäiset kokemukset ovat vuosien varrella auttaneet näiden tavoitteideni saavuttamisessa: joogien kanssa yhdessä asuminen, leirikokemukset suomessa ja ulkomailla, opettajakoulutuksen kokemukset sekä yhteisten tavoitteiden eteen työskentely. Oman harjoituksen lisäksi nämä palkitsevat kokemukset ovat tuoneet toivoa ja antaneet suuria sysäyksiä eteenpäin.

Nyt jo monen joogavuoden ja lukemattomien voimakkaiden kokemusten jälkeen jatkuva oppiminen ja sisäinen muutos joogassa tuntuu edelleen tuoreelta ja jännittävältä. Tällä henkisellä polulla kokee omakohtaisesti sen, miten itse matka voi palkita yhtä paljon tai jopa moninkertaisesti kuin sen päämäärä. Sydämen avautuminen, säteilevä rakkaus sekä syvenevä ymmärrys itsestä ja universumista inspiroivat sanoinkuvaamattomalla tavalla elämään täysillä ja jakamaan muille sitä mitä olen itse tähän mennessä kokenut. Joogan ja tantran opettamisen kautta toivon mahdollisimman monen kokevan niitä pakahduttavan upeita asioita mitä itse olen päässyt kokemaan. Toivon sinunkin ennen kaikkea joogan ja tantran opetusten avulla löytävän itsesi, oman sydämen polkusi ja rohkeuden seurata sitä.

Honorat opettaa tällä hetkellä Laajan tantrakurssin 1., 3. ja 4. vuosikurssia Tampereella sekä pitää ajoittain luentoja ja työpajoja erilaisilla teemoilla.

 

Muiden opettajien kertomuksia