Romanian koulun MISA:n tilanne ja Gregorian Bivolaru

Jooga- ja tantrakoulu Nathan juuret tulevat Romanialaisesta MISA- joogakoulusta. Valitettavasti MISAa on ollut lähes heti perustamisensa jälkeen valtarakenteiden sorron kohteena. Suomenkin mediassa MISAn perustaja Gregorian Bivolaru on esitetty hyvin negatiivisessa valossa, vaikka monet oikeudelliset tahot ovat vahvistaneet Gregorianin ja MISAn syyttömyyden Romanian viranomaisten ja median väitöksiin.

Gregorian oli opettanut joogaa jo kommunismin aikana oman hyvinvointinsa uhalla. Kaikki henkiset opit ja harjoitukset oli määritelty kommunistisessa yhteiskunnassa lainvastaisiksi. Tästä johtuen Gregorian oli Romanian turvallisuuspalvelun hampaissa opettamisen aloittamisesta lähtien. Vuonna 2011 Romanian oikeus tunnusti että Gregorian Bivolaruun kommunismin aikana kohdistetut pakkokeinot olivat luonteeltaan poliittisia. Video taustoista MISATV:ssä ja artikkeli sivuilla gregorianbivolaru.net

MISAn kiirastuli vuodesta 2004 lähtien

Kun kommunismi kaatui Gregorian perusti MISAn vuonna 1991. MISAn kurssit olivat suurmenestys ja hyvin nopeasti se keräsi tunneilleen tuhansia ihmisiä. Suurimmillaan MISAssa oli n 20000-30000 jäsentä. Tämä ei ollut kommunismin jälkeisellekään valtarakenteelle mieluista ja lopulta tämä kansanliikkeeksi muodostunut joogakoulu joutui sen sorron alaiseksi.

Sorto kulminoitui vuonna 2004 jolloin turvallisuuspalvelun joukot tekivät ratsiat MISAn ashrameihin, henkisiin yhteisöihin. Ratsiaa kuvattiin mediassa “Suurimmaksi Romanian viranomaisten toiminnaksi huumeiden ja aseiden myyntiä ja prostituutiota vastaan”. On myös huomionarvoista että vuoden 2004 MISAa vastaan kohdennettua operaatiota johti syyttäjä Chaborsky, joka oli sama syyttäjänä joka toimi myös kommunismin aikaisissa poliittisissa hyökkäyksissä Gregorian Bivolarua vastaan. Vuosien oikeustaistelun jälkeen nämä syytteet hylättiin lopulta kaikissa Romanian oikeuden asteissa. Lue artikkeli http://www.yogaesoteric.net/content.aspx?lang=EN&item=8274

MISA valtamedian kynsissä

Tämä ei kuitenkaan ole poistanut sitä valtavaa tuhoa mitä kaikki negatiivinen julkisuus on aiheuttanut MISAn koululle ja sen viattomille jäsenille. Valtamedia jatkaa yhä MISAn lokaamista oikeuden päätöksistä huolimatta.

Samalla internet ja sosiaalinen media on ollut voimakkaasti MISAa vastaan kohdennetun hyökkäyksen taistelutanner. Jo monta vuotta ennen Ukrainan kriisiä ja uutisia Venäjän trolli-tehtaista MISA on ollut tietoinen ihmisistä jotka ovat saaneet palkkaa heitä parjaavien sivustojen ylläpitämisestä ja niihin kirjoittamisesta.

Onneksi oikeus ainakin muualla Euroopassa on toiminut tätä kampanjaa vastaan. Euroopan ihmisoikeustuomioistuin antoi Romanialle langettavan tuomion joogaa harjoittavan Dana Crăescun epäinhimillisestä kohtelusta (lue artikkeli).

Poliittinen turvapaikka Ruotsista

Vuoden 2004 poliisiratsiat olivat erityisesti kohdennettu Gregorian Bivolarua vastaan. Monien käänteiden jälkeen Bivolaru pakeni Romaniasta ja haki poliittista turvapaikkaa Ruotsista.

Monen kuukauden tutkinnan ja oikeudenkäynnin jälkeen Ruotsi antoi Gregorian Bivolarulle poliittisen turvapaikan. Oikeus perusteli päätöstään sillä että Gregorianilla ei olisi mahdollisuutta saada puolueetonta oikeudenkäyntiä ja kohtelua. Päätös oli itsessään historiallinen - Ruotsi EU:n jäsenmaana antoi turvapaikan toisen EU- maan kansalaiselle.

Lue artikkeli turvapaikan myöntämisestä Ruotsissa.