Romanian oikeus vapautti ihmiskaupasta syytetyt joogit

Romanialainen oikeus vapautti yli 10 vuoden jälkeen kokonaan syytteistä MISA-joogakoulun 21 ihmistä, joita syytettiin ihmiskaupasta. Kymmenen vuoden ajan media on jatkanut MISA-joogakouluun kohdistuvaa noitavainoa, mutta nyt se on vapautettu täysin kaikista syytteistä. Päätöksessä todettiin suuren osan syyttäjän esittämistä todisteista olevan perusteettomia tai laittomia. Jälleen kerran kohtaamme henkistä liikettä kohtaan suunnatun laajan skaalan väärennetyn oikeudenkäynnin, joka rikkoo vakavasti tuhansien joogan harjoittajien perusoikeuksia. Oikeudenkäynti oli osa MISA-joogakoulua vastaan suunnattua kansainvälisesti kyseenalaistettua romanialaista kampanjaa. Kampanja alkoi vuonna 2004 kommunismin jälkeisen Romanian historian suurimmalla poliisioperaatiolla. Kansallinen turvallisuus tekosyynä, 300 aseistettua santarmia hyökkäsi 16 yksityiseen taloon, jotka kuuluivat joogeille.

Joogakoulua syytettiin puolisotilaallisesta toiminnasta ja hyökkäys toimeenpantiin koodinimellä ”Operaatio Kristus”. Hyökkäys filmattiin ja se vuoti mediaan samana päivänä. Kuvat ja raportit käynnistivät kansainvälisen kritiikin eurooppalaisten poliitikkojen ja ihmisoikeusjärjestöjen keskuudessa, joiden joukossa oli Amnesty International ja The Romanian Helsinki Commission APADOR-CH. Sen aikainen Euroopan parlamentin tanskalainen jäsen Ulla Sandbaek neuvoi joogakoulun johtajaa pakenemaan syytöksiä välittömästi ja hakemaan turvapaikkaa Ruotsista. Ruotsin korkein oikeus totesi hänet syyttömäksi ja myönsi hänelle turvapaikan, koska häntä vainottiin uskonnollisten vakaumustensa vuoksi.

Vuosikymmenen ajan vainoaminen Bivolarua ja hänen oppilaitaan kohtaan jatkui Romaniassa, yhdessä vääriin syytöksiin perustuvien pitkien oikeudenkäyntien, median ja kymmenien tuhansien joogien sosiaalisen stigmatisaation kanssa. Syytökset on nyt lopultakin hylätty ja Romanian on pyrittävä parantamaan ne haavat, jotka aiheutuivat suurelle uskonnolliselle vähemmistölle jatkuvasta syrjäytymisestä.

Poliittinen tiedemies, ihmisoikeusaktivisti ja APADOR-CH:n perustaja Gabriel Andreescu on kirjoittanut kaksi kirjaa romanialaisen joogakoulun jatkuvista vainoista. Hän sanoo, ettei Romaniassa ole mitään ihmisoikeuksia ennen kuin vaino loppuu ja että uhrien on saatava korvausta.

Suurin osa vuoden 2004 vainoissa käynnistetyistä oikeudenkäynneistä on päättynyt täyteen vapautukseen syytteistä. Tähän mennessä mistään korvauksista ei ole keskusteltu. Valitettavasti Bivolarua vastaan suunnattu oikeudenkäynti teki paljon kritisoidun käänteen, kun hänet oli vapautettu ensimmäisellä ja toisella kerralla, ja sen jälkeen hänet tuomittiin kuudeksi vuodeksi vankeuteen poissaolevana. Koska Romania on nyt mukana Euroopan unionissa ja Bivolaru sai turvapaikan Ruotsista juuri näiden vainojen takia, tuomio joka seurasi eurooppalaista etsintäkuulutusta on käynnistänyt ainutlaatuisen ja erittäin häiritsevän tilanteen, jossa pakolainen on sekä suojeltu että vainottu samoista syytöksistä yhden ja saman juridisen järjestelmän sisällä.

Ei ole epätavallista, että henkisiä kouluja syytetään aiheettomasti ihmiskaupasta. OSCE HDIM 2014 Soteria International toi esiin tämän ongelman sekä Saksassa (Deutche Academie fur Traditionelles Yoga) että Italiassa (Ananda Assisi). Ananda Assisi on joogajärjestö, joka vuosina 2002-2009 joutui tällaisen oikeudellisen tutkinnan kohteeksi. Se kohtasi syytöksiä, joiden mukaan se on lahko, joka ’orjuuttaa’ ihmisiä pakottaen heidät työskentelemään ilman palkkaa ja muita syytöksiä mukaan lukien olettamus, että Ananda on ’vale-uskonto’. Ihmisiä ahdisteltiin ja he joutuivat sosiaalisen paineen alaisiksi, heidät vietiin oikeuteen ja lopulta vankilaan. Useamman vuoden tutkinnan jälkeen tuomari hylkäsi jutun.

Myös tässä Euroopan Unioni kohtaa suuren kysymysmerkin: miksi nämä väärät syytökset jatkavat julkituloaan mitä tulee uskonnollisiin tai henkisiin vähemmistöliikkeisiin, kuten romanialainen joogakoulu MISA.                      

Lähde: Soteria International

European Federation for Freedom of Belief -järjestön raportti aiheesta

European Federation for Freedom of Belief aiemmin MISA:n ja Italian joogien tilanteesta